En smaksrik reise fra Lofoten, via Frankrike til Italia på en onsdag

Denne uken var jeg invitert til «Food for Media» for å oppleve mat og drikke fra produsenter med omtanke for råvarene sine. Under parolen «La din mat være din medisin og din medisin være din mat!» ble vi introdusert for produsenter med fantastiske smaker og høre om menneskene bak produktene. Espen Larsen, fra Kulinarisk Akademi, understreket betydningen av riktig mat for kroppen vår og slår et slag for å få det gamle skolekjøkkenet tilbake. Mitt hjerte banker ekstra for å lære bort nysgjerrighet, matglede og utvide smaksløkene. Helt klart en matrevolusjon jeg gladelig står i spissen for. Men starter et sunt kosthold i ditt eget kjøkken?

Siden jeg er over middels interessert i mat, matlaging og å nyte mat, var det en fryd å få lov til å meske seg i produkter jeg vanligvis ikke plukker med meg fra butikken på en hverdag. Radio Norges Lars Eikanger ledet oss gjennom en kulinarisk opplevelse på restauranten Olivia på Aker brygge, som startet med at Espen Larsen fortalte om hva han ser på som avgjørende i tiden fremover:

  • Vi må få folk til å lage maten sin selv
  • Hvis flere hadde spist riktigere mat, kunne vi også spart mye medisinering av eldre.
  • Aller viktigst er det å spise variert hjemmelaget mat. Skal vi lykkes med dette, må vi få det gamle skolekjøkkenet på banen igjen.

Reisen startet med italiensk Parma-skinke og Parmesan-ost, Sushi og fiskekaker fra Leknes i Lofoten. Urter og løk fra Skjærgården Gartneri i Åsgårdstrand og brød fra Holli Mølle i Spydeberg. Et par av meltypene fra Holli har jeg prøvd en liten stund fordi jeg synes det er spennende med nye typer korn og smaker. Det gir smaksfulle og næringsrike brød, scones, pannekaker, vafler og annet man kan bruke korn til. Noe av det viktigst er at du kan ha en høyere grovhetsprosent uten å legge merke til det, fordi mer av kornet brukes i maleprosessen. Noe som passer helt inn i min matfilosofi.

Jeg smakte også på italienske olivenoljer fra Olivers& Co og «naken vin» uten tilsetninger fra Frankrike. Avslutningen var blant annet en prisbelønt Creme Brulée fra Ek gårdskjøkken som overgikk hva jeg trodde man kunne finne i kjøledisken. Helt klart et godt knippe med smakfulle produkter, som danset inni munnen. De tilfredstilte også den moralske delen av meg, for det er jo matvarer med en historie, noen av de med norske råvarer og en av de også økologisk. Jeg er ganske svak for små produsenter og liker å støtte de så vi får et større mangfold i både store og små butikker. For meg var dette helt klart «helgefølelsen» på en onsdag. Matvarer som ikke naturlig vil ta en stor rolle i mitt hverdagskosthold. Heller noe jeg kunne tenke meg å krydre helgen med, hvis lommeboken vil at jeg skal kose meg ordentlig.

I mitt yrke treffer jeg dere som er opptatt av god helse, et godt liv og en sunn kropp. Det er mange endringer i livsmønsteret ditt som kan gjøres for å nå målet om å å bli sunnere. Store endringer eller små endringer. Svaret på hva som må til er avhengig av ditt utgangspunkt og hva du ønsker å oppnå. For mange av de jeg har jobbet med har det å lage maten fra bunn gitt større bevissthet rundt hva maten inneholder, mengden de spiser og økt glede rundt det å nyte mat både alene og sammen med andre. Men dette er jo selvsagt synsing og her har jeg ingen klar forskning som støtter oppunder det jeg sier.

Heldigvis er dette noe disse tre damene skal gjøre noe med. Lisbeth Kvanvik, Therese Iversen og Linn Gerhardsen skriver nå masteroppgaven sin i folkehelsevitenskap og skal sjekke om folk klarer å lage mat i fra bunnen av, og hvilke effekt det har på aktivitetsnivå og vekt. De skal forske på om enkel matlaging i seg selv kan være positivt for helsa. Så får resten av oss bare vente å se hva finner ut.

Jeg venter hvertfall i spenning. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *