Pause ønskes – trykk på pauseknappen din

Foto: Emma Wirenhed/Mediaplanet

Foto: Emma Wirenhed/Mediaplanet

Vi har alle kjent på å oppleve et økende press som gir utslag på kroppen. Fra naturens side trigges du i en kort periode for å komme bort fra ubehaget. Her overtar reptilhjernen, den primitive og eldste delen av hjernen, for å komme i sikkerhet. Instinktivt settes fysiologiske reaksjoner inn, som å pumpe stresshormoner ut i blodbanen, for å komme i beredskap. Denne forsvarsmekanismen har beskyttet menneske siden tidenes morgen og er avgjørende for det naturlige utvalget.

Vi er skapt for å reagere på ny stimuli og hjernen vår har problemer med å skille mellom reell fare og de vanlige «hastesakene» vi stadig opplever i hverdagen. Å forsove seg om morgenen eller at det kommer opp varsler på mobilen kan gi den samme «på vakt»-holdningen som å avverge en kollisjon når bilen skrenser på isen.

Har du en trang til å måtte sjekke nye ting med en gang og «skal bare»? Dette er kroppen som går inn i en alarmberedskap og da er det viktig å roe ned så kampfluktmodusen din skrues av. Avspenning gjennom meditasjon og pust har lange tradisjoner i Østen. Denne tankegangen blir stadig sterkere her i Norge også. De har et ordtak i Østen som sier «Vis meg hvordan du puster og jeg skal fortelle deg hvordan du lever ditt liv».

Meditasjon og pust har vist seg å ha stor påvirkningskraft på både kropp og sinn. Mindre opplevd stress i hverdagen og mer avslappet muskulatur er bare noen av fordelene som kan oppnåes. Setter du av ett minutt kan du oppleve å være mer årvåken og oppmerksom etterpå.

Her er fire øvelser som setter på pauseknappen din og gir deg energi. Bruk en timer og sett på nedtelling så sier tiden ifra når du er i mål. Da får du en ordentlig pause.

1. Ribbepust  

Ligg på ryggen, med avspent kropp og strake ben. Hold hendene rett under brystet, og ta et godt tak rundt sidene så du holder rundt ribbene dine. Du kan godt lukke munnen og puste gjennom nesen. Registrer hva som skjer når du trekker pusten gradvis dypere. Prøv å strekk lungevevet og la ribbene utvide seg oppover og utover i hendene dine. Når du puster ut tøm lungene helt. Slipp etterhvert tankene og vær i pusten din.

Tessa viser deg hvordan øvelsen ribbepust utføres:

2. Bryst- og magepust

Ligg på ryggen, med avspent kropp og strake ben. Hold ene hånden oppå brystet og den andre på magen. Du kan godt lukke munnen og puste gjennom nesen. Registrer hva som skjer når du trekker pusten gradvis dypere. Prøv å strekk lungevevet og magesekken og la pusten utvide seg oppover og utover i hendene dine. Når du puster ut tøm lungene og magen helt. Slipp etterhvert tankene og vær i pusten din.

Tessa viser deg hvordan øvelsen bryst- og magepust utføres:

3. Solstrekk

Stå med hoftebreddes avstand og ta et godt innpust samtidig som du fører strake armer ut mot siden og opp over hodet. Hold pusten et kort øyeblikk samtidig som du strekker deg så høyt opp mot taket du klarer. Slipp rolig ned mot bakken på utpust. Bli der tre pust og kom opp i et nytt strekk på innpust med armene i været. Kom gjerne opp på tærne når du strekker godt opp.

Tessa viser deg hvordan øvelsen solstrekk utføres:

4. Oppmerksomhetsøvelse

Skann kroppen med oppmerksomheten din. Dvel et kort øyeblikk ved hvert sted og kjenn at spenningene slipper når du puster. Begynn med å lede oppmerksomheten mot hodebunnen. Flytt den til pannen, tinningen, øynene, nesen, kinnene og munnen. Gå videre til halsen og brystet. Flytt fokus til mellomgulvet, pusten og mageregionen. Led oppmerksomheten til nakken, området mellom skulderbladene og hele veien ned langs ryggen til korsryggen.

Fokuser på først høyre og deretter venstre skulder, gjennom overarmen og helt ut til fingertuppene. Til slutt fokuserer du på høyre og deretter venstre bein. Start ved lysken og gå videre til låret, kneet, skinnebeinet, leggen, ankelen, foten og helt ut til tærne. Ta deg god tid og hent deg inn igjen ved å fortsette der du slapp hvis fokuset vandrer et øyeblikk.

Dette innlegget er tidligere postet i forbindelse med kampanjen «Kvinnen i fokus» om Kvinners helse. Lyst til å lese mer om det kan du klikke her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *