Regnbuen viser deg hvordan du kan spise riktig

Foto: Emma Wirenhed/Mediaplanet

I eventyr skal det finnes en gryte med gull i enden av regnbuen. I virkeligheten kan regnbuen lede deg til en bombe av næringsstoffer for deg som klarer å fylle magen med den hver dag. Hver dag er en ny sjanse til å finne frem til frem til fargerike skatter.

Grønnsaker og frukt er fylt med ulike vitaminer, mineraler, antioksidanter og kostfiber. Alle har ulikt innhold av næringsstoffene og helsebringende egenskaper. For at du skal få flest mulig av helseeffektene, fylle kroppen med overskudd og et mylder av smak kan du tenke på regnbuen når du går i butikken.

Helsedirektoratets kostråd viser til at du skal spise «fem om dagen», dette betyr 500 gram hver dag. De anbefaler et variert kosthold hvor grønnsaker, frukt og bær og at du burde legge stor vekt på dette i hverdagskostholdet. Det er tross alt flere hverdager enn helgedager, så dette vil utgjøre en stor forskjell på sikt. Fokuserer på det du skal spise mer av. Da vil det være lettere å velge riktig ofte. Kombinerer du dette med grove kornprodukter og fisk legger du til rette for god helse. Fargelegg handlekurven din og ta gjerne litt forskjellig hver gang. Variasjon i farger gir større mangfold av næringsstoffer for kroppen. Fyll alltid halve middagstallerken med grønnsaker av ulike slag. Og fordel mengden utover dagen ved å spise noe grønt til hvert måltid. Da fyller du raskere opp kvoten for dagen. Hvem vet, kanskje du klarer «fem før kvelden».

Dette gir regnbuen deg:

Rød

Rødbete – inneholder mye kalsium, jern, vitamin A og C. Den ble fra gammelt av hyllet for sine medisinske egenskaper og er rotgrønnsaken med høyest forekomst av antioksidanter. Den har beskyttelsesegenskaper mot kreft, positiv for tarmen og kolesterolnivåene.

Oransj

Gresskar – En god kilde til Vitamin C og B1, har mye fiber og den kraftige fargen karoten. Karoten har gode egenskaper mot beskyttelse av diabetes type 2, hjertesykdom og ulike typer kreft.

Gul

Ananas – Inneholder mye Vitamin A og C og et fordøyelsesfremkallende enzym som letter nedbrytingen av tungt fordøyelig mat. Fersk ananas har vist seg å ha betennelsesdempende og sårhelende egenskaper.

Grønn

Avokado – Rik på enumettede fettsyrer, kalium, Vitamin E, B og fiber. Den inneholder kolesterolsenkende stoffer og antioksidanter som er spesielt positivt for nervesystemet.

Blå

Solbær – Proppfull av Vitamin C og antioksidantene flavanoider og anthocyanine. Solbær skal ha mellom seks og åtte ganger så store konsentrasjoner av antioksidanter som blåbær.

Indigo

Pasjonsfrukt – Frøene inneholder mye kostfiber og vitamin E, som kalles fruktbarhetsvitaminet og foryngelsesvitaminet. Fruktkjøttet er rikt på C-vitamin som bidrar til sunt bindevev, reduserer trøtthet og øker opptaket av jern i kroppen.

Fiolett

Daddel – god kilde til fiber, flere av B vitaminene og mineralene magnesium og kalium. De har en positiv effekt på fordøyelsen som fører til bedre tarmfunksjon.

Oppskrifter:

Regnbuefruktsalat: (4-6 porsjoner)

1 grønt eple

1 fersken

1/2 ananas

1 pasjonsfrukt

5 dadler

1 ss honning

5 valnøtter

1 ts sitronsaft

zest fra 1 sitron

Kutt dadlene i små biter og bland med sitronsaft og honning. Del opp frukten i passelige biter og legg i en ildfast form. Vask sitronen godt og skrell av det gule skallet (zest) på sitronen over frukten. Hell blandingen med sitronsaft over og avslutt med grovhakkede biter av valnøtter. Bakes midt i ovnen på 180 grader i cirka 30 min eller til frukten er mør.

Jordens kraft – grønnsaker, frukt og bær i perfekt harmoni

100 gr gulrot

100 gr rødbet

100 gr frosne skogsbær

2 dl eplejuice

Lyst til å lese alt om kostrådene til helsedirektoratet kan du klikke her. For et forslag på en balansert ukesmeny kan du klikke her.

En god basisplan

Wokmandag: Wok deg til en fargerik og kjøttfri mandag

Ovnsbakttirsdag: Bak maten i ovnen så du får hendene fri til å gjøre andre ting

Fiskeonsdag: Få din daglige Omega-3 dose med varme fiskekaker

Suppetorsdag: En rask måte å sikre grønnskaskvoten

Wrapsfredag: Taco har blitt stemplet som den nye norske nasjonalretten. Lag din egen versjon med wraps eller lomper og lag ditt eget tacokrydder fritt for sukker.

 

Dette innlegget er skrevet for å sette fokus på kampanjen «kvinnen i fokus», en helsekampanje om kvinner. Les mer her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *